Bolån med amorteringskrav

Något som många följt under de senaste året är turerna kring bolånen och dess stundande amorteringskrav, vilket också gjort en stark hets på bostadsmarknaden om att hinna köpa innan kravet träder i kraft – något det nu är fastslaget att det kommer göra.

HuslånMånga arbetsgivare har under det senaste året fått skriva under ett antal anställningsbevis eftersom detta är något som krävs för att bankerna ens ska överväga att bevilja bolån, något som berott på hetsen att hinna få lån och köpa sin bostad innan amorteringskravet träder i kraft. Något som dock hittills inte skett och har egentligen bara skapat en riktig köpehets på bostadsmarknaden och trissat upp priserna. För att bromsa prisuppgången har man nu därför kommit överens om att amorteringskravet kommer att träda i kraft, och vill man då hinna få ett bolån innan detta sker finns en del saker man bör känna till. Viktigast är att först och främst att du förhandlar fram låg ränta när du lånar pengar hos din bank och därefter köper en bostad du faktiskt har råd att bo i – kravet innebär nämligen att du måste amortera ner bolånet två procent eller en procent varje år.

Detta behöver du veta om amorteringskravet

Tanken med amorteringskravet är att nya bolån som har en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras ner med två procent av lånebeloppet årligen och lån som har belåningsgrad mellan 50 och 70 procent ska istället amorteras med en procent, skriver Helsingborgs Dagblad. Skönt att veta är att det dock kommer finnas undantag från amortering, detta främst när man köper nyproducerade bostäder vilket man förklarar beror på att inte vilja begränsa byggande av nya bostäder skriver Aftonbladet. Viktigt att veta är också att bolån tagna innan 1 juni 2016 inte omfattas av kravet och inga som redan har bolån kommer tvingas att börja amortera utan kravet rör enbart nya bolån efter att lagen trätt i kraft, något man kan läsa mer om i artikeln ”Amorteringskravet – allt du behöver tänka på” hos finanstidningen dinapengar.se.