Bostadsrättsföreningar och trivsel

Hur mycket pengar tjänar i genomsnitt en styrelsemedlem i en bostadsrättsförening? Och vad är viktigt för trivsel i ett bostadshus? Kanske trappstädning och gemensamma ordningsregler?

 

Det är viktigt att få hyresgäster att trivas – inte minst om man har ett bostadsbolag eller är del i en bostadsrättsförening. Med trappstädning i Stockholm det rent och fint i trapphuset – något som smutsas ner snabbt under det kyligare halvåret i Sverige.

Arvodet i en bostadsrättsförening?

 

Men vad tjänar man egentligen som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening?

I Västerås är det tydligen som ganska lönsamt att vara styrelsemedlem i sin bostadsförening. Snittarvodet ligger på ungeför 6 925 kronor per år, detta enligt SBC. Men överst på listan är Stockholm där arvodet i snitt ligger på 9 755 kronor per år. Sedan kommer Malmö och Uppsala som eftersläntrare, Västerås och därefter Göteborg och Sundsvall. Mer om detta går det att läsa om i bland annat VLT.

 

Hemkänslan viktig vid ett bostadsköp

 

Det som är viktigast vid köp av bostadsrätt är vidare hemkänsla, något som går att läsa om på forskning.se. Det är ju nämligen så att köpet av en bostadsrätt kan sägas vara en av de viktigaste och framförallt största affärerna man gör under sitt liv. Det får en så stor inverkan på ens privatekonomi. Samtidigt är det känslan av ett hem som är det viktigaste, trots att man måste ta hänsyn till sin privata ekonomi. Det gör att det inte bara är en kalkyl med känslor, som en kanske kan tro på förhand, utan mycket känslor är involverade när man köper en bostad.

 

I Sveriges Radio går det att läsa om hur det i Filipstad blivit så att det kommunala bostadsbolaget har anställt en trygghetsvärd, vilken har som uppgift att skapa en trygg miljö för de hyresgäster som hyr via bostadsbolaget. Bland annat bjuds alla hyresgäster på fika och målet med detta är att grannar och kvartersboende sak lära känna varandra samt lära känna de som representerar bostadsbolaget. Det är även på gång med en slags boendeskola där de som är nya hyresgäster ska få lära sig hur allt fungerar, från hur man använder den gemensamma tvättstugan till vad för ordningsregler en måste följa när man är hyresgäst. Men även att veta hur trappstädning, sophantering och förrådssystemen fungerar. Mer om detta går det att läsa om i artikeln som är länkad ovan.