Brexit, oron och EU-arbetsmarknaden

I ett tidigare inlägg här på 30 Fingrar skrev vi om hur yngre medarbetare på jobben inte vill sitta i isolerade kontorsrum för sig själva utan hellre i öppna kontorslandskap, till skillnad från sina äldre kollegor. I dag skriver vi i stället om hur oron kring Brexit får brittiska medborgare att ansöka om franska pass.

 

774793-charing-cross-in-londonDet finns en oro bland britter som arbetar utomlands att ett eventuellt utträde ur EU för Storbritanniens del, kommer att innebära att den fria rörligheten mellan landet och andra länder i Europa kommer att inskränkas. I en artikel som vi finner i Dagens Industri kan vi läsa om hur flera britter bosatta i Frankrike nu har ansökt om franska pass. Det bor vidare hela 1,3 miljoner brittiska medborgare i andra EU-länder än i sitt hemland, något som kan komma att ändras ifall Storbritannien väljer att träda ut ur EU-samarbetet. De som jobbar i exempelvis Paris kanske inte får behålla sina rättigheter att göra det hur som helst, det kommer att bli en fråga som avgörs i förhandlingarna mellan Storbritannien och EU senare i år.

Tillbaka till regniga öarna

Många brittiska pensionärer som är bosatta i södra delarna av Europa överväger nu att flytta tillbaka till sitt regniga hemland, med anledning av att de är rädda att förlora rätten till hälsovård i exempelvis Spanien eller Frankrike, och då tvingas åka hem till UK för att få vård. Det rör sig om runt en halv miljon pensionärer. Sedan varnar experter för att marknaden generellt underskattar risken som just Brexit (det eventuella utträdet) innebär för ekonomin, något som Sverige inte minst har mycket att förlora på.

Även i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur Brexit sprider en oro även bland andra EU-medborgare – samtidigt som det endast är två månader innan det brittiska folket ska folkomrösta huruvida ska stanna i EU eller inte. Hela 78 procent av tyskarna, två tredjedelar av spanjorerna och nästan sex av tio fransmän vill att Storbritannien ska stanna kvar som medlemsland i EU. Men motsvarande siffra för britterna är endast 38 procent, medan 34 procent är för och 28 procent fortfarande osäkra.

”Frågan om EU-medlemskapet har delat den brittiska regeringen. Premiärminister David Cameron får hårt motstånd från inflytelserika partikamrater” – Svenska Dagbladet