Därför ökar konsumtionslån i Sverige

Allt fler i Sverige tar konsumtionslån och så kallade blancolån utan säkerhet. Varför tror man att detta sker och vad ligger bakom den stora ökningen?

Snabba smslån går det att läsa om på SmslånOnline.se, som är en sajt där du kan jämföra priser på upp till 34 olika smslåneföretag. Ett sätt för dig som konsument att ta ett mer informerat beslut när du behöver låna pengar.

Lån utan säkerhet ökar i Sverige

lånI en artikel på SVT går det att läsa om hur allt fler privatpersoner i Sverige tar lån utan säkerhet, så kallade blancolån och andra krediter. Nu i somras nådde det en höjdpunkt som inte har skymtats sedan bankkrisen 2008. Detta tros bero på att många fler tar konsumtionslån för att klara av kontantinsatsen när de köper bostad. I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa att det oftast är mellanhänderna på marknaden som tjänar mest.

Finansinspektionens bolånetak ökar blancolån

Under flera år har marknaden haft kraftigt stigande bolån, något som har fått Finansinspektionen att införa stramare bolåneregler. Detta för att undvika överbelåningen i de svenska hushållen. Det finns numera ett bolånetak som innebär att lånen du tar på din bostad inte får överstiga 85 procent av bostadens värde. Förutom detta har amorteringsreglerna skärpts en hel del och dessutom har bostadspriserna stigit, som om det inte vore nog. Det gör sammantaget att många har fått det svårt att få igenom sina bolåneönskemål. Vad får det för effekt? Jo, bland annat har många börjat ta blancolån, det vill säga, lån utan säkerhet till höga räntor, för att ha råd till kontantinsatsen när de ska köpa bostad. I våras gick så FI ut med att de vill införa ännu hårdare amorteringsregler, något som gjort att potentiella boköpare passat på att köpa bostad innan regeländringar och uppstramning av lånemarknaden sker.

– Bolånereglerna finns där av en anledning. Har man inte råd med kontantinsatsen bör man leta efter en billigare bostad / Artura Arques, till SVT

För den som vill lära sig mer om FI och dessutom få lite tips och råd har ni myndigheten startat en podd, som det går att läsa mer om här.