Fördelar och nackdelar med kreditkort

I likhet med de flesta betalformer och andra krediter så har även kreditkort sina för- och nackdelar. Och genom att ställa dessa mot varandra så kan man få en lättare hum om kreditkort faktiskt är något som man passar för.

 

Precis som med andra krediter så gäller det naturligtvis att ha koll på köpen man gör och inte lockas att handla för mer än vad man är kapabel att betala tillbaka. Om man dessutom delbetalar för mycket och får höga räntekostnader så bör man se sig om efter ett annat alternativ. Hitta rätt kreditkort för dig på https://www.alltomkreditkort.se/.

 

Kreditkortets för-och nackdelar

Bland det bästa som ett kreditkort för med sig, är att det alltid ger en tillgång till pengar om man skulle sitta illa till eller vill göra ett hastigt köp. Man vet aldrig när utgifterna trillar in och med ett kreditkort så har man en snabb buffert, speciellt om hela krediten är outnyttjad. Som en nackdel till detta är dock att man alltid bör vara konsekvent när man köper något på kreditkort. Det är lätt att lockas av alla frestelser och många gånger bör man tänka till både en och två gånger innan man slår till.

 

En annan fördel med kreditkort är att man ofta erbjuds olika rabatter beroende på företaget som tillverkar kortet. Krediter som är knutna till företag vill gärna belöna sina kunder och få dem att stanna kvar och själva rabatterna kan handla om allt från samarbetspartnernas erbjudanden till bättre villkor. Man kan således få saker till en billigare peng med vissa kreditkort. Nu har till exempel IKEA lanserat ett eget kreditkort i USA.

 

Bonuspoäng och rabatter

 

Istället för rabatter på allehanda saker kan man också få bonuspoäng, vilket innebär återbäring eller att man kan köpa något för poängen man samlat på sig under en viss period. En del flygbolag erbjuder denna typ av förmån som betyder att ju mer man flyger desto fler poäng samlar man på sig och kan till slut få en gratis eller i alla fall, en betydligt billigare biljett. Både rabatter och poäng lockar många kunder, inte minst under resor. Mer om detta här.

 

Som kund har man också möjlighet att delbetala fakturorna och dela upp dem på mindre summor, vilket kan vara skönt då och då om man samtidigt vill lägga pengar på annat.

 

Å andra sidan innebär korten i viss mån också höga kostnader, i alla fall om man sträcker sig över en längre period. Gäller det endast småsummor så brukar kostnaderna inte skjuta i höjden men i andra fall där summorna uppgår till högre belopp så kan det kännas av ordentligt. Företagen brukar även kräva en uttagsavgift och/eller en årsavgift. Läs mer på Konsumentverket om detta.

 

Plus och minus med kreditkort – sammanfattning

Det finns som sagt en hel del plus och minus med kreditkort och slutsatsen är helt enkelt att det är extra fördelaktigt för den som har god koll på sin ekonomi och kan ta kloka beslut. Ett kreditkort kräver också att man har en något sånär stabil inkomst så att man kan betala av nästkommande månad också. Annars så riskerar man att samla fakturor med avgifter på hög och sätta sig rejält i klistret om man skulle bli sjukskriven eller arbetslös o.s.v. Än en gång gäller det att vara vaksam och ha självdisciplin.

 

Här följer sammanfattningen i några enkla punkter.

 

  • Kreditkort kan snabbt lösa ekonomiska problem
  • Man kan som kund förväntas förmåner som rabatter och bonuspoäng
  • Kreditkort innebär dock en hel del kostnader, speciellt vid större uttag
  • Det gäller att vara förståndig och inte alltför impulsiv