Fördomar anledning till brist på väktare

I och med det ökade terrorhotet, behovet av övervakning av nya flyktinganläggningar och oro i Europa har behovet av väktare och ordningsvakter ökat – men allt färre utbildar sig. 

Det är brist på väktare och ordningsvakter just nu, i hela landet. En anledning sägs vara fördomar mot yrket, att de som inte kan bli poliser istället blir väktare. Dessutom är de många som tror att en väktare enbart står vakt utan för krogen – men det finns mycket mer än så i yrket. Michaela som just nu utbildar sig till väktare förklarar:

– Jag har fått höra många gånger att ska du inte bli polis istället, men jag vill bli väktare och inte polis. Den här utbildningen är bred och det hade varit bra om folk kunde släppa sina fördomar. Jnytt

Vad krävs då för att börja arbeta som väktare? Främst är det självklart viktigt att gå den utbildning som
finns. Bland annat kan man läsa på utbildningen MoA som är på tre terminer och dessutom inkluderar praktik. Just nu har de dessutom öppnat upp för en ny intagningsperiod som erbjuder en distansutbildning, vilket gör att fler bör klara av att utbilda sig.

Det behövs just nu cirka 1500 väktare, menar Bevakningsbranschens yrkes och arbetsmiljönämnd. Det kan med andra ord vara ett bra alternativ för dig som vill vara säker på att få ett jobb efter avslutad utbildning.

Starta eget vaktbolag

En idé kan ju även vara att starta ett eget väktarbolag, om du3539062-ordningsvakt-vid-ingangen-2 vill satsa på någonting större. Det krävs självklart mer arbete och dessutom måste du säkerligen komplettera med kurs för att bli egen företagare, men det kan vara ett smart drag med tanke på hur marknadens behov ser ut. Det du behöver för att komma igång är självklart utbildade väktare, bra säkerhetsutrustning för proffs (det kan du hitta på Castle Security) samt en lokal för din verksamhet. Om detta intresserar dig kan du även få stöd från Arbetsförmedlingen vilket självklart kan underlätta för att få igång bolaget.

En anledning till att det är så stort behov av väktare just nu är självklart oron runt om i världen, och för att terrorhotnivån ökar. Väktare är väldigt bra i denna tid då de har polisära befogenheter (om än begränsade) och kan omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmänplats.