Gör lagret redo för Black Friday

Varje år slås ett konsumtionsrekord på Black Friday, och det beror förmodligen på att det storsatsas både i butikerna och på nätet. Hur ska man som e-handlare förbereda sig inför Black Friday och vilka misstag får absolut inte begås? Här hittar du några tips som kan vara bra att hålla sig till när årets största köpfest sätter igång, vi tittar även på hur köpfesten ser ut både internationellt och i Sverige.

I de flesta medierna kan du idag läsa om lager som överbelastas av varor, transporter som uteblir och varor som hamnar fel eller försvinner i allt köprus. De flesta håller nog med om att det som är viktigast för en e-handlare när det kommer till Black Friday är att att ha en logistisk och bra lagerinredning som håller för alla utmaningar. Det kan vara saker som:

  • Bra konstruktioner som är anpassade efter lagrets lokal
  • Pallställ som tål effektiv logistik
  • Hyllställ
  • Säkerhetstillbehör

Självklart är det också viktigt att förbereda med mycket bemanning. Personalbrist på Black Friday är ingen bra idé och är själva stommen i en lyckad Black Fridayfest.

Lagret ska inte vara en flaskhals

I branschen är man medveten om att den största flaskhalsen mellan konsumenter och e-butiker handlar mycket om det avstånd mellan ”marken” och det digitala. Konsumenterna efterfrågar snabba leveranser och förväntar sig att deras beställningar, som ofta kan vara spontana, ska komma snabbt och enkelt hem. Genom att kunna erbjuda snabba och smidiga leveranser till så långa priser som möjligt gör man sin e-handel konkurrenskraftig, men det är inte alltid så lätt. Mycket handlar förstås om var ens lager ligger, och om man har smidiga leveranslösningar.

Svenskarna är idoga shoppare på nätet, och här kan du läsa om hur några andra länder bearbetar och laddar inför sin köpfest. I Ryssland är Black Friday än så länge inte en särskilt lönsam affär, men många prognoser pekar på att det kommer bli större inom några år när näthandeln i Ryssland har kommit igång ordentligt. Här i Sverige har vi Postnord som laddar för 900 000 paket som förväntas skickas runt inför Black Friday. De förbereder sig med ordentlig bemanning och planerar lång tid i förväg. Även i Ystads Allehanda kan man konstatera att lagren är fyllda av paketleveranser.