Jobba med e-handel på nätet

Ecommerce STHLM ägde rum i veckan för att inspirera e-handelsbranschen. Man kan tydligt se att e-handeln växer för varje år som går och fler och fler handlar öppnar butiker på nätet. Dock så är det inte så enkelt att komma till skott precis i början av lanseringen, därför finns här några bra tips att ta del av på vägen.

ehandel3Att komma igång med e-handel på nätet är en helt ny värld och en helt egen arbetsmarknad. Det finns väldigt många dörrar som kan öppnas när man startar en e-handel. En butik på nätet måste underhållas på samma sätt som en fysisk butik, vilket då också skapar mer arbetstillfällen och efterfrågan av arbetskraft. Samtidigt tjänar ägaren en bra slant och handeln går lika bra som planerat.

I samband med att den populära mässan Ecommerce STHLM ägde rum i veckan är det ett bra läge att fortsätta i samma spår. För det är ju inte lätt självklart hur man ska tänka i början och vart man ska vända sig. Här får du därför vägledning och tips på vad som är bra att veta om du ska skapa en e-handel på nätet. Även om det ibland kan kännas omöjligt att få allting att fungera i början kan vi försäkra dig om att allt faktiskt är möjligt. Ett bra exempel är Pär Svärdson som drev sin förta butik när han var 10 år, som Svenska Dagbladet skriver mer om.

Första steget – välja utbud

Det första man måste börja fundera på när man ska driva en e-handel är självklart vilket utbud man ska erbjuda kunden. Är den en tjänst eller produkt? En eller flera? Enligt verksamt.se är de vanligaste varorna att sälja på nätet bland annat böcker, kläder, hemelektronik, skönhetsprodukter, sportartiklar och leksaker.

När man har kommit fram till en idé om vad man ska erbjuda kunden är det dags att skapa en affärsplan för företaget. Här beskriver man företagets affärsidé, presenterar kunder som kan tänkas vara intresserade av detta samt konkurrenter som kan verka på samma marknad. Man bör även tänka igenom hur man ska göra med marknadsföringen, hur man ska sälja in produkterna till kund och även skapar någon form av organisation. Är du en ensam drivare av företaget är punkten om organisation inte lika viktigt då du är din egen chef och kollega.

Vilken typ av e-handel ska det vara?

e handelFör att försäljningen ska fungera smidigt för både ägaren och kunderna är det viktigt att man använder sig av ett program eller lösning som hjälper till med e-handeln. Om man inte vill betala något i början kan man välja att använda sig av så kallade ”open-source”-lösningar som är gratis.

Sedan gäller det att man hittar en smidig lösning vad gäller både betalning och leverans till kund. Eftersom man inte har en fysisk butik som kunden kan hämta sina varor i, behöver man någon att samarbeta med som kan leverera varorna till kunden.

Lagar och regler för e-handelsföretag

Sist men inte minst, glöm inte att hålla dig inom alla lagar och regler som verkar i i e-handelsbranschen. Det finns lagar och riktlinjer när det gäller alltifrån marknadsföringen, priser samt hur man väljer att presentera varorna mot kund. Är man osäker på någon regel man måste följa kan man läsa igenom e-handelslagen.