Jobba utomlands en kortare period

Allt fler väljer att jobba utomlands under en kortare period i deras karriär. Det finns mycket att tänka på vid en utlandsflytt, bland annat magasinering av möbler, uthyrning av bostad, visum och skatter.

I dagens globala samhälle väljer allt fler att jobba utomlands ett par månader. I vissa fall ingår det i jobbet att spendera en viss tid utomlands och ibland är det ett frivilligt beslut för att få uppleva ett annat land och en annan kultur. Statligt anställda måste ibland åka på tjänsteresor utomlands och anställda inom företag måste ibland åka för att träffa utländska kunder och leverantörer. Många anställda är glada över möjligheten att flytta utomlands under ett kortare period. Professionell erfarenhet från ett annat land är både en berikande och eftertraktad merit som ökar jobbchanserna enligt Svenskt Näringsliv. Globaliseringen och den moderna tekniken har gjort det enklare att flytta och jobba utomlands. Att flytta till ett nytt land i några månader behöver inte vara särskilt komplicerat, men det finns vissa saker att tänka på innan flytten.

Magasinering av möbler och uthyrning av bostad

När du flyttar utomlands för att jobba under en begränsad tidsperiod måste du göra något åt din nuvarande bostad och föremålen i bostaden. Många väljer att hyra ut bostaden medan de är utomlands. Ibland hyrs bostaden ut möblerad, men ofta väljer bostadsägaren att ta bort samtliga eller åtminstone vissa föremål. Framförallt väljer många att plocka bort personliga eller extra känsliga och personliga föremål. Ett smidigt och smart sätt att förvara möblerna vid en kortare tjänstgöring utomlands är ett så kallat self storage. För mer information, läs mer om self storage hos företaget Ztorage som erbjuder en helhetstjänst vid magasinering av möbler. Tack vare deras moderna teknik och hjälpsamma kundservice är det mycket smidigt att förvara möbler och andra föremål. Med denna tjänst går det att få sakerna upphämtade, magasinerade och levererade tillbaka till bostaden. Dessutom sker allt digitalt vilket gör att du enkelt kan överblicka dina magasinerade föremål från datorn eller mobilen. Tack vare smarta tjänster som dessa så är det inte längre lika krångligt att flytta utomlands under en kortare tidsperiod. Vid magasinering av föremål behöver du endast göra följande:

  • Estimera hur många föremål som du vill magasinera och storleken på dessa (framför allt om vissa föremål kräver mer än en person som bär).
  • Få ett prisförslag genom att snabbt fylla i information på Ztorages hemsida. Detta tar endast några minuter och är kostnadsfritt.
  • Boka upphämtning av föremålen.

Därefter är du redo att resa! När du vet vilket datum som föremålen ska tillbaka till bostaden är det bara att boka hemleverans. Under tiden du jobbar utomlands försvaras föremålen säkert i en lagercentral i Arlandastad. Detta är både ett smidigt och tryggt sätt av förvara möbler och föremål vid en tidsbegränsad utlandsflytt.

Visum och skattskyldighet

Det är även viktigt att kolla upp vad som gäller för det specifika land som du tänkt jobba i. Många länder utanför EU kräver särskilda visum och arbetstillstånd. Det går att läsa mer om de olika ländernas visumkrav på bland annat Utrikesdepartements hemsida. När du jobbar utomlands kan du även bli skattskyldig i landet du jobbar i. Det är viktigt att i god tid undersöka vad som gäller för just din situation. Skatteverket ger svar på många frågor angående skatteplikt vid arbete utomlands.