Jobben som betalar

Att söka jobb kan vara både frustrerande och svårt, mycket finns att välja bland om man har de rätta kompetenserna och då är det lönen som spelar störst roll vid yrkesvalet – men vilka jobb är de jobb som betalar mest?

pengaregnPå sajten Lönestatistik.se listas vad alla olika yrkesroller ger i lönekuvertet så är man i full färd med att byta yrkesbana eller vill slå sig in på arbetsmarknaden efter avslutade studier är denna sajt väl värt ett besök. Men glöm inte att det är fler parametrar än bara hur hög lönen är som spelar in när du söker dig till en arbetsplats. Till exempel skriver Svenska Dagbladet om vilka välbetalda yrken det finns som också har låg stressfaktor, och det är något man bör ha i åtanke innan man väljer yrke. Till dessa yrkesroller hör bland annat yrken såsom tandhygienist, ingenjör, teknisk skribent, stadsplanerare, art director, ortodontist och matematiker med flera. Men för att kvalificera till dessa yrken krävs självklart också att man besitter rätt sorts kompetenser då yrkesgrupperna teknisk skribent och matematiker också är väldigt smala yrken och således finns också färre jobb och högre krav ställs på personen som söker dessa. Andra högavlönade jobb listas av Metro och i topp ligger ekonomen med en snittlön på 83 900 kronor, flygledaren och trafikflygaren med lönen 56 300 kronor och läkaren med lön om 55 700 kronor sedan efter dessa kommer juridiska yrken såsom advokat, jurist och åklagare med 49 600 kronor i lön.

Andra nyare yrken med höga löner

De yrken som listats ovan hör främst till yrkesgrupper som funnits på marknaden en längre tid, men eftersom att världen utvecklas och nya jobb dyker upp finns också en hel del modernare yrken inom de mest högavlönade. Några yrkesroller som tidningen Ny Teknik listar är bland andra värdepappersmäklare, verkställande direktörer, forsknings- och utvecklingschefer och specifika yrkesroller inom IT såsom chefer och vissa tekniker. Men det gäller som sagt att ha kvalifikationer och kompetenser om man vill ta sig upp till dessa positioner.