Konsumtionslån och krediter

Det finns massor av olika lånetyper som det går att ta i Sverige. Vad är det som skiljer dessa åt och vad gäller det att tänka på innan man faktiskt ansöker om ett lån? I Norge vill man begränsa konsumtionslånen, men hur exakt?

 

Ett snabblån från Expresskredit passar utmärkt vid de tillfällen då du behöver pengar snabbt och vill låna flexibelt. Det är skillnad på snabblån och snabblån så det gäller att läsa på om villkor som ränta, annuitet och avgifter innan du ansöker.

 

Har krav på konsumtionslån

 

I Norge vill man nu begränsa konsumtionslån bland annat. Det är Finanstilsynet, den norska varianten av finansinspektionen som har tagit fram ett förslag som publicerats på deras hemsida. Förslaget går ut på att kredit- och finansinstitut inte ska få ge lån för konsumtion till de kunder som har en samlad skuld som överstiger fem gånger deras egen bruttoårslön. Dessutom ska lån på konsumtion ha krav på amortering och lån med löptid på över fem år ska inte ges. Låntagaren ska också kunna klara av en räntehöjning med minst 5 procentenheter från den aktuella nivån baserat på kundens samlade skuld. Mer om detta går att läsa om i denna artikel från Affärsvärlden.

 

Många ansöker om lån för att klara kontantinsatsen

 

I en artikel i SVT går det att läsa om hur allt fler tar lån utan säkerhet. Dessa kallas också för blancolån och tas ofta för att klara kontantinsatsen när det vankas bostadsköp. Det är både på mindre kreditinstitut och via större banker som en kan ansöka om lån utan säkerhet. Ett exempel på en större bank som erbjuder denna typ av lån är SBAB, där är vart tjugonde bolån taget i kombination med ett blancolån. Vissa experter menar dock att bolånereglerna med amorteringskrav och lånetak finns där av en anledning och att om en inte har råd med kontantinsatsen så bör man i stället leta efter en billigare bostad.

 

Olika typer av lån som du kan ta i Sverige

 

Det finns flera olika typer av lån, dels finns det blancolån och snabblån som är krediter utan säkerhet. Sedan finns det även:

 

  • Bolån, för dig som vill köpa en bostad eller renovera ditt boende. Här vill långivaren ha en säkerhet eller pant i bostaden.
  • Privatlån, detta lån samlar flera lån i sig. Dessa typer av lån har ofta en högre ränta eftersom den som lånar ut pengarna inte har någon säkerhet för krediten. Detta lån är inte knutet till ett visst objekt och räntan är högre än för till exempel ett bolån. Banken gör en kreditprövning för att bedöma din återbetalningsförmåga.
  • Medlemslån, de billigaste lånen utan säkerhet är ofta medlemslån. Detta kan medlemmar i facket få hos vissa banker och dessa har förhållandevis låg ränta.
  • Bil-, båt- och MC-lån, du kan normalt låna upp till 80 procent av fordonets värde.
  • Samlingslån, om du har många olika krediter kan du samla dessa i ett enda större lån och få ner räntan i vissa fall.

 

Mer om massa olika lånetyper och deras karaktäristika kan du läsa om här och här.