Lån utan säkerhet tas mer och mer

Allt fler tar lån utan säkerhet – detta för att ha råd att betala kontantinsatsen inför lägenhetsköpet, men även för att samla alla småskulder i ett och samma lån och därmed sänka räntekostnaderna.

låna Ibland när det är lite skralt i kassan behövs ett snabbt lån, som det går att ansöka om gratis på http://www.smspengar.nu. Där går det även att se hur många avbetalningar som krävs, vad summan per avbetalning blir samt vad lånekostnaden totalt blir. Dessutom krävs heller ingen UC.

Lån utan säkerhet ökar över hela Sverige

Allt fler tar lån utan säkerhet, så kallade blancolån. I en artikel i SVT går det att läsa om hur allt fler privatpersoner tar konsumtionslån för att ha råd med kontantinsatsen när de köper bostad. I en nätt lista från Svenska Dagbladet kan det sammanfattas som följer:

  • Lån utan säkerhet, så kallade blancolån, uppgick i april i år till 220 miljarder kronor
  • En ökning från 208 miljarder kronor under samma månad året före.
  • På fem år har blancolånen ökat med 20 procent.

I samma artikel går det att läsa om hur marknaden med blancolån från så kallade nischaktörer, består till mer än hälften av låneförmedlare. Finansinspektionen bedömer att det i dagens läge finns närmare 50 olika förmedlare av lån på marknaden och att dessa ibland är mindre bra på att vara transparanta med vilka de samarbetar med. Förmedlarna lånar alltså inte ut pengar själva till en låntagare utan hjälper bara personer att hitta det lån som har lägst ränta och bäst erbjudande. Intäkterna till dessa företag kommer sedan från de olika kreditinstituten och bankerna i form av provisioner. Provisionen som betalas ut till låneförmedlaren bakas sedan in i räntan på lånet och denna ligger oftast på 3 till 5 procent av lånebeloppet, men kan gå högre upp än så. Ju större lån kunden tar desto större provision för även förmedlaren, något som kan göra så att en försäljare har incitamentet att få konsumenten att låna mer än vad denna hade tänkt sig att låna för första början. Något som Finansinspektionen tittar närmare på med oroad blick.

I en artikel i Dagens Industri går det att läsa om hur svenskarna tar allt större blancolån och att det genomsnittliga beloppet ligger på drygt 96 000 kronor. Omkring hälften av alla lån som tas är omläggningslån, där man rensar upp bland krediter och smålån för att samla dessa på ett och samma ställe och sänka räntekostnaden på samma gång.