Lär dig om olika typer av lån

office-620822_640Att veta vilken typ av lån du kan ta eller bör ta så är det bra att lära sig om det låneformer som finns, hur det funkar och hur man aktar sig för att hamna i för stor skuldsättning. Det gäller helt enkelt att ta ett lån som passar din ekonomi och din livssituation bäst.

För att du ska veta det du behöver veta om lån så gäller det att jämföra och läsa på om olika låneformer. Här skrivs det om olika typer av lån och hur de fungerar. För mer information, besök Sekina. 

De vanligaste låneformerna

  • Bolån. Oavsett om du vill köpa en bostad eller renovera din bostad så kan du ta ett bolån. I detta lån går man ofta in med en säkerhet, ofta ett fritidshus, en lägenhet eller ett hus, skriver Finansportalen på sin sajt. Lånet sträcker sig ofta över flera år, där du kan bestämma om du antingen vill ha rörlig eller bunden ränta. Men du kan också ofta välja att betala tillbaks en större del av lånet eller hela lånet tidigare om du får möjligheten. Bolån kan ofta även förhandlas om, men det beror på vilken bank du har. SE till att jämföra banker för att hitta den som passar dig bäst, men jämför inte heller för många. Detta eftersom varje lånekoll innebär en kreditupplysning av dig. Och för många kreditupplysningar är inte alltid bra som trovärdighet för dig som låntagare, Skriver Expressen Leva & Bo i en artikel.
  • Privatlån. Finns som många olika lånetyper, däribland just privatlån, blancolån, billån eller medlemslån. Gemensamt för dessa låneformer är att de tas till en privat anledning och att de ofta har en högre ränta än bolånet. Detta beror på att långivaren har sämre säkerhet från dig som låntagare, då du ofta inte har något att sätta in, läs mer här. Oftast är räntan på privatlån v olika slag rörlig, vilket betyder att den förändras under lånetiden. Den som du lånar av tar dessutom ut avgifter för att du lånar. Så här gäller det att du tar reda på lånets effektiva ränta är för att få reda på lånets totala kostnad.
  • Snabblån. Är en typ av lån som man tar på kort sikt, om sms-lån och mikrolån. Det ska alltså vara ett mindre lån som betalas tillbaks relativt snabbt. Det är utan tvekan det dyraste lånet du kan ta, då avgifter och räntor ofta är höga.