Millenials och generation Z

Millenials är ett begrepp som nyligen blivit allt vanligare. Men vad innebär det, vem är en Millenial och kanske mest intressant – vad döljer sig i den nya generationen; generation Z? Vi förutspår en krock på arbetsmarknaden när det nya möter det gamla.

Millennials är de som är födda 1980-2000, alltså 3609528-woman-enjoying-music-with-man-sitting-behind-her-on-the-sofaungdomar som har vuxit upp i samband med att internet tog över världen och knappt känner till någonting annat än att vara online. Dessa ungdomar är experter på att ignorera det som de anser vara irrelevant, de kan allting om sociala medier och internet och vägrar att förhålla sig till den klassiska arbetsmarknaden. De vill ha frihet att bestämma och för dem är det viktigaste att trivas med det de arbetar med.

Det som förenar millenials när det kommer till arbetslivet är att de inte vill arbeta med någonting av de tradionella jobben, som exempelvis lärare. Det visade sig bland annat tydligt för något år sedan då Paradise Hotel fick fler ansökningar än Lärarhögskolan. Dessa ungdomar kräver även mer och större frihet, det är till exempel vanligt att frilansa och att säga upp sig om de inte trivs på ett arbete. Det ställer mycket högre krav på arbetsmarknaden om en jämför med 60- och 70-talisterna som har en väldigt stor respekt för sin arbetsgivare.

Bonus, sociala medier och snabba beslut

De unga Millenials är även väldigt duktiga på att hitta erbjudanden och bonusar på nätet. De är 3988808-instagram-3vana med att handla online och ser alltid till att få bästa pris, och hittar möjligheter som att kunna få bonuspoäng när du betalar räkningar – medan generationen över enbart håller sig till det klassiska kontokortet. De är medvetna om de strategier som företag försöker använda för att få de att handla, och ser igenom dessa. Många har även ad-block på sina datorer, vilket gör att annonsörer över huvud taget inte når fram – vilket skapat en stor diskussion i mediebranschen om hur dessa Millenials ska hanteras.

Frihet på arbetsmarknaden – gemensamt för millenials och Generation Z

Nästa generation då? De som är födda efter 00 – vilka är de? Det är något av en supergeneration och har än så länge enbart fått namnet Generation Z. De konsumerar medier i supertakt, gör flera saker samtidigt och är mycket duktiga på att välja vilken information de vill ta in – men de kan enbart vara fokuserade i 8 sekunder. Ett exempel på hur Generation Z beter sig, är att de använder flera olika medier för att prata med en och samma person – samtidigt. Alma Thun som är 15 år förklararJag kan ha flera konversationer igång samtidigt i olika appar, med samma person. Man pratar liksom om olika saker på olika ställen”.

Även Generation Z säger sig vilja arbeta som frilansare, friheten är det som förenar de två generationerna. Detta visar på att det troligtvis kommer att ske en stor förändring på arbetsmarknaden de närmaste 10 åren, och det finns en risk att det blir konflikter mellan de äldre och de yngre. Det är de amerikanska författarna William Strauss och Neil Howe som har undersökt den nya generationen – det är även de som myntat millennials.