När marginalerna är små

På dagens arbetsmarknad är vikariat och projektanställning vardagsmat. Oavsett i vilken bransch man arbetar kan man hamna i en period då man inte har något jobb, och därför inte heller någon lön. Under en sådan period kan man behöva extrapengar för att klara sig.

Hallonbergen centrum i SundbybergFör många unga som är nya på arbetsmarknaden handlar att jobba om att gå från en visstidsanställning till ett vikariat till en projektanställning. Det här gäller även de som har relativt välbetalda yrken. Men även den som tjänar bra kan helt plötsligt befinna sig i en situation där kassan sinar, på grund av en eller flera oförutsedda utgifter. När räntorna är låga har många sina pengar på konton som ger en viss ränta, men där man inte kan göra uttag från den ena dagen till nästa.

Lösningen kan vara att ta ett snabblån. Det finns stort antal företag som lånar ut pengar med kort återbetalningstid och hög effektiv ränta. Vissa av dessa företag är bra, medan andra är sämre. Meddelandelån SMS lån är ett företag som tillhör den förra kategorin, eftersom de bl.a. kräver identifiering med Bank-ID för att bevilja lån.

Snabblån svartmålas ofta i media, men för många utgör de en viktig räddningsplanka när pengar är slut och det är tid kvar till nästa löneutbetalning. Sveriges Radio berättar om en ung man som gav sig själv köpstopp, och DN skriver så här:

Snabblån – eller sms-lån som de ofta kallas – etablerades i Sverige år 2006. De kännetecknas av lån som är under 5.000 kronor och som lånas ut på kort tid till hög ränta. Företagen har fått kritik för att de lånar ut pengar för lättvindigt till oskäliga kostnader. När utlåningen ökade efter 2006 växte samtidigt skuldberget hos Kronofogden.

Dessutom: med dagens bostadspriser kan man fråga sig om skulden till lånebolaget är värre än skulden till banken. Nyligen såldes t.ex. en etta i Hallonbergen i Sundbybergs kommun för 100 000 kr per kvadratmeter, vilket lokaltidningen Mitt i skriver om här. Det är förvisso nära centrala Stockholm, men det är inte Sundbybergs mest attraktiva område.