Smarta saker och digital valuta

Sakernas internet, Internet of Things, är väldigt populärt och börjar sätta sig i folks medvetanden. Däremot blev det inte Årets Julklapp vilket många hade trott, det blev i stället det återvunna plagget.

iota digital valutaVet du vad sakernas internet (IoT) är? Om du vet det vet du säkert vad dess digitala valuta iota är också. Denna har ökat kraftigt i värde sen den lanserades och är primärt tänkt att användas för transaktioner mellan uppkopplade apparater. Den lanserades sommaren 2017 och bakom denna står en icke vinstdrivande tysk stiftelse.

Internet of Things – IoT

För dig som inte har koll på Internet of Things, eller sakernas internet som det heter på svenska kan det vara bra att läsa på lite – för detta kommer förr eller senare ta över både i våra hem och påverka hur vi lever och jobbar i framtiden. På IDG  finns det en hel del matnyttiga artiklar att plöja, där går det att läsa om hur i princip allt går att kopplas upp på nätet, inte bara telefonen och datorn. Numera finns det sensorer i kylskåp, kläder, armband, bilar, rullgardiner, lås, elmätare och en massa mer. För att inte tala om i lampor, som Ikea satsar stenhårt på. Man menar också att hela 5,5 miljoner nya prylar kopplas upp mot nätet varje dag, det är med andra ord ett av de största framtidsområdena för it-leverantörer och utvecklare.

Årets Julklapp blev inte smart belysning

Många trodde att smart belysning skulle bli Årets Julklapp, som det går att läsa om i denna artikel från Leva & Bo i Expressen. Förra året var det elcykeln SkandiaMäklarna tog hem priset men i år blev det faktiskt inte en ny pryl, utan det återanvända plagget. Secondhand med andra ord. För att något ska bli Årets Julklapp ska det vara en nyhet ELLER något som fått ett nyväxkt intresse under året, vilket just hållbara produkter och återanvända saker har fått. Produkten ska även ha ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal, vilket secondhandprylar har gjort. Dessutom ska denna produkt representera den tid vi lever i, vilket andrahandsplagget verkligen gör då allt fler vill värna om miljön, minska sin konsumtion och leva mer hållbart. Mer om detta här.