Spara till barn – så går det till

Att spara pengar till sina barn är att ge dem en bra start i livet, och det finns många kostnader man som förälder vill kunna hjälpa sitt barn med när de växer upp. Det finns flera olika sätt att spara på och flera saker att göra så sparandet blir säkert och effektivt.

 

pexels-photo-164497När man ska spara till barn går det att göra på olika sätt. Det viktigaste är att man kommer igång med ett sparande tidigt, och gärna via fonder eller aktier så pengarna har god chans att växa. Det finns några beslut man behöver ta. Ett av dessa är ifall det är man själv eller barnet som ska äga sparandet. Äger barnet sparandet kan pengarna rent teoretiskt gå till vad som helst, som en resa eller annat, och äger man själv sparandet finns risken att pengarna kommer på tal i en eventuell skilsmässa eller vårdnadstvist. Man bör dessutom ta ställning till huruvida man ska månadsspara eller göra vanliga insättningar. Enligt Svenska dagbladet är det bra att våga ta lite risker när det gäller att spara till barnen, och att våga satsa på aktier med lite högre risk om man känner för det. Aktier kräver dock lite mer tillsyn än lågrisksparande i form av fonder eller sparkonton. Det andra rådet som ges i artikeln är att inte stressa med sparandet. Det viktigaste är att spara överhuvudtaget. Man kan helt enkelt starta upp ett konto i barnets namn som man som vårdnadshavare för in pengar på vid vissa tillfällen och ansvarar för tills barnet har blivit myndigt.

 

Kapitalförsäkring – en säkerhet

Om man vill att barnet ska äga sparandet går det att investera i en kapitalförsäkring för att förhindra att pengarna går till fel ändamål. Då kan man till exempel bestämma att barnet får tillgång till pengarna vid 20 års ålder istället för 18, vilket är den vanliga åldern eftersom barn då blir myndiga. Enligt Konsumenternas.se kan man genom en kapitalförsäkring även styra hur och när utbetalningarna ska ske och om dessa ska vara engångsbelopp eller löpande. Dessutom kan man, om man själv äger försäkringen, skriva barnet som förmånstagare om något skulle hända. En kapitalförsäkring kan gälla för flera barn om det finns flera i familjen. Det kan dessutom vara bra att komplettera med att skriva ett testamente så att man försäkrar sig om att barnet verkligen får de tillgångar man har, som en ytterligare försäkring.

 

Hur mycket ska man spara?

pexels-photo-191034Att rekommendera en specifik summa till barns sparande är svårt. Enligt Expressen sparar cirka 84 procent av alla föräldrar långsiktigt till sina barn och det vanligaste sättet att göra detta på är via fonder. För ett barn mellan 10–17 år är det generella sparkapitalet på cirka 65 000 kronor. Det viktigaste är inte vilket belopp man sparar utan att man visar barnet ett sunt förhållningssätt till ekonomi och värdet av pengar. Det barnet kommer att behöva pengar till som nybliven vuxen kan vara kostnader som täcker till exempel körkort, hushållsutrustning och möbler till första hemmet, studenten och liknande händelser i livet. I större städer, som Stockholm, är det även tre gånger mer vanligt att föräldrarna sätter upp ett bosparande åt sina barn från tidig ålder.